Anmum Infacare Step 1 & 2. Review susu formula untuk bayi.

Bagi ibu ibu yang tak dapat menyusukan anak dengan susu ibu. Pasti sedang mencari susu formula yang terbaik untuk si manja kan?

Antara jenama yang popular di pasaran ialah susu Anmum.


Baca juga senarai susu formula terbaik untuk bayi di pasaran Malaysia.
Di bawah ini Ibu berikan contoh susu Anmum yang khusus untuk anak kita di bawah usia 1 tahun.

Sama sama kita lihat.



Susu anmum infacare step 1



Anmum Infacare Step 1



Susu Anmum Infacare Langkah 1 adalah formula yang mengandungi vitamin dan mineral yang diperlukan oleh bayi untuk pertumbuhan dan perkembangan seperti Nukleotida, Kalsium, Zink, Vitamin A, C, D3, Zat besi dan Iodin.


Susu Infacare step 1 sesuai untuk umur berapa ya?

Susu ini sesuai untuk bayi berusia dalam lingkungan usia 0 bulan hingga 1 tahun.


Kandungan nutrisi di dalam Infacare langkah pertama?

Di bawah ini Ibu senaraikan senarai gizi yang ada. Sumber dari laman tablewise.com


  1. Protein - 13.1G
  2. Taurine - 31Mg
  3. Casein - 5.2G
  4. Whey - 7.9G
  5. Nucleotides - 25Mg
  6. Carbohydrate - 55.2G
  7. Lactose - 54.4G
  8. Sialic Acid - 220Mg
  9. Fructo-Oligosaccharide - 0.44G
  10. Fat - 25.9G
  11. Monounsaturated Fatty Acid - 11.7G
  12. Polyunsaturated Fatty Acid - 4.3G
  13. Linoleic Acid - 3G
  14. Alpha-Linolenic Acid - 0.34G
  15. Dha - 44Mg
  16. Arachidonic Acid - 44Mg
  17. Saturated Fatty Acid - 9.5G
  18. Trans Fatty Acid - 0.16G
  19. Gangliosides - 17.9Mg
  20. Dr10Tm Bifidobacterium Lactis
  21. Vitamin A - 385 Mcg-Re
  22. Beta-Carotene - 90Mcg
  23. Vitamin D3 - 5.6Mcg
  24. Vitamin E - 6.3Mg Alpha-Te
  25. Vitamin K1 - 29Mcg
  26. Vitamin C - 59Mg
  27. Thiamin - 394Mcg
  28. Riboflavin - 680Mcg
  29. Niacin - 3.8Mg
  30. Vitamin B6 - 0.28Mg
  31. Pantothenic Acid - 3.2Mg
  32. Folic Acid - 70Mcg
  33. Vitamin B12 - 2.5Mcg
  34. Biotin - 16.6Mcg
  35. Choline - 90Mg
  36. Calcium - 390Mg
  37. Phosphorus - 244Mg
  38. Magnesium - 52Mg
  39. Iron - 4.7Mg
  40. Zinc - 3.8Mg
  41. Iodine - 59Mcg
  42. Selenium - 11Mcg
  43. Copper - 351Mcg
  44. Manganese - 52Mcg
  45. Sodium - 136Mg
  46. Potassium - 439Mg
  47. Chlorine - 390Mg


Berapa harga susu Infacare Anmum langkah 1?

Dari pemerhatian yang Ibu jalankan di internet, harga susu step 1 untuk berat 650g adalah sekitar RM63 ~RM70.

Kena pandai pandailah survey harga. Ada tempat jual lagi murah.


Terutama semasa baby fair.


Sekiranya anak kita sudah berusia di atas 6 bulan. Dan mungkin kita rasa susu step 1 Infacare ini agak mahal, boleh timbang timbangkan untuk bertukar ke langkah 2.




Susu anmum infacare step 2

Anmum Infacare Step 2 


Susu Anmum Infacare langkah 2 ialah formula susulan kepada langkah 1. 



Bila masa untuk bertukar kepada Infacare step 2?

Direka khas untuk memenuhi keperluan bayi anda pada usia 6 hingga 12 bulan.



Apakah khasiat yang terkandung dalam Infacare langkah kedua?

Kandungannya sangat mirip, perbezaannya terdapat pada peratus kandungan setiap 1 dari bahan yang ada di dalamnya. Masih terdapat 47 khasiat, sama seperti langkah 1.


  1. Protein - 16.3G
  2. Taurine - 29Mg
  3. Casein - 8.1G
  4. Whey - 8.1G
  5. Nucleotides - 14Mg
  6. Carbohydrate - 54.8G
  7. Lactose - 54.4G
  8. Sialic Acid - 220Mg
  9. Fructo-Oligosaccharide - 0.55G
  10. Fat - 22.7G
  11. Monounsaturated Fatty Acid - 10.1G
  12. Polyunsaturated Fatty Acid - 3.7G
  13. Linoleic Acid - 2.6G
  14. Alpha-Linolenic Acid - 0.29G
  15. Dha - 40Mg
  16. Arachidonic Acid - 40Mg
  17. Saturated Fatty Acid - 8.5G
  18. Trans Fatty Acid - 0.14G
  19. Gangliosides - 16.9Mg
  20. Dr10Tm Bifidobacterium Lactis
  21. Vitamin A - 430 Mcg-Re
  22. Beta-Carotene - 90Mcg
  23. Vitamin D3 - 5.8Mcg
  24. Vitamin E - 7.9Mg Alpha-Te
  25. Vitamin K - 39Mcg
  26. Vitamin C - 51Mg
  27. Thiamin - 347Mcg
  28. Riboflavin - 708Mcg
  29. Niacin - 3.8Mg
  30. Vitamin B6 - 0.3Mg
  31. Pantothenic Acid - 3.5Mg
  32. Folic Acid - 51Mcg
  33. Vitamin B12 - 2.7Mcg
  34. Biotin - 10Mcg
  35. Choline - 96Mg
  36. Calcium - 472Mg
  37. Phosphorus - 324Mg
  38. Magnesium - 52Mg
  39. Iron - 6.2Mg
  40. Zinc - 3.1Mg
  41. Iodine - 67Mcg
  42. Selenium - 11Mcg
  43. Copper - 344Mcg
  44. Manganese - 64Mcg
  45. Sodium - 184Mg
  46. Potassium - 482Mg
  47. Chlorine - 393Mg


Berapa harga susu Infacare langkah 2?

Susu formula susulan untuk langkah 1 ini sedikit murah dari langkah pertama.  Terdapat perbezaan lebih kurang RM10 untuk berat 650g.


Apa perbezaan step 2 dan step 1?

Selain daripada harganya, sudah tentu terdapat perubahan dari segi khasiat. Boleh rujuk jadual kandungan di belakang kotak untuk melihat sendiri perbandingan.


Kesimpulan.


Tiada susu formula yang boleh lawan kebaikan susu ibu. Ini susu terbaik untuk anak kita. Namun, atas keterbatasan dan sebab tertentu.

Dan kita tak mampu memberikan si manja susu ibu, mungkin boleh cuba berikan susu Infacare kepada si manja kita. Sebelum beli pek besar, Ibu sarankan untuk cuba dengan sample susu dahulu.

Ini akan dapat mengelakkan membazir. Selamat mencuba.
Anmum Infacare Step 1 & 2. Review susu formula untuk bayi. Reviewed by Ibu Syurga on Jun 08, 2019 Rating: 5

32 ulasan:

  1. Susu anmum ni pun antara susu terbaik utk bayi2 kan..byk khasiat2 dalam susu ni.. Walaupun blm kahwin, tp bila zaza baca2 sikit ttg sharing akk ni, atleast dpt gak belajar pasal susu langkah 1 dan 2 ni..

    BalasPadam
  2. Annum susu sangat famous sejak Ika kecil lagi. Memang tidak dapat dinafikan lagi memang bagus untuk ibu mengandung dan bayi. Walaupun harga mahai namun khasiat yang dapat sangat banyak.

    BalasPadam
  3. Bagus ni sebagai panduan ibu bapa yang nak mencari susu formula untuk anak-anak. Penting untuk tau apa nutrien yang ada dalam susu formula tu

    BalasPadam
  4. Ketiga2 ank saya memang minum susu fomula dari kecil, badan saya x mampu keluarkan susu yang banyak. Cuma mereka minum susu formula anmum ketika bayi sahaja.

    BalasPadam
  5. Banyak khasiat susu ni. Bukan je untuk baby but for adult and old people too. We must not stop drinking milk.

    BalasPadam
  6. Banyaknya khasiat susu Anmum ni ye. Bagus info ni untuk ibu yang sedang mencari susu formula yang sesuai untk bayi mereka

    BalasPadam
  7. Anak first mmg liez bg minum anmum.. dia suka sgt even cuba tukar susu lain pun dia taknak.. serasi dan tiada masalah susah poo poo

    BalasPadam
  8. Rajinya buat review tentang susu ni hehehe siap detail lagi info nutrisi dalam tu hehehe kita tak pernah nak baca semua dan ambil tahu semua tu penting juga yer ok good info...

    BalasPadam
  9. Walaupun masih belum kawin dan ada anak. Tak salah nak singgah ambil ilmu kan. Paling tak bila kawin nanti dah bersedia. Hehe

    BalasPadam
  10. Sis dah lama tak beli susu fomula untuk baby ni..anak2 semua dah besar panjang. Tapi susu Anmum ni memang bagus dan banyak khasiat...memang sesuai untuk baby

    BalasPadam
  11. Anak anak sy tak pernah lagi cuba minum jenama anmum ni. Sepenuhnya susu ibu. Tapi yang kecik berumur 1tahun9bulan ni campur juga. Tapi minum jenama lain.

    BalasPadam
  12. Anak saya baru setahun tapi rasanya susu saya tak cukup untuk dia minum. Mungkin kena fikir alternatif untuk kasi susu formula lepasni. Thanks sharing tentang Anmum infacare ni..

    BalasPadam
  13. Terima kasih Ibu ucapkan pada para sahabat yang datang komen dan tinggalkan pengalaman masing masing. Semoga pengalaman menggunakan susu anmum infacare ini bermanfaat untuk rujukan rakan rakan yang lain di luar sana.

    BalasPadam
  14. Owhhh setiap step utk umur bayi yg berbeza ya. Wahh banyak benda sy nk kena belajar sblm berumahtangga nie. Susu bayi nie xboleh sembarangan utk pilih. Terima kasih atas panduan ini ya ! Sangat berguna buat org muda mcm sy

    BalasPadam
  15. dulu masa fariza dua bulan terpaksa bagi susu formula anmum ni..memang bgus..anak nak minum..tapi masuk tiga bulan dia dh taknak minum susu formula, sebab maknya punya tetiba susu cap gantung keluar dengan meriah..hahaa..nad minum supplement masa tu..susu ni memng bgus tapi mahal sikit

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh tau nad mnum supplement apa?

      Padam
    2. Puan Nadia, boleh kongsi tak puan minum supplement apa nak buat susu badan banyak? Baby sekarang umur 2 bulan tapi susu badan tak berapa banyak. Tengah usahakan bf kat baby. Tq

      Padam
    3. Boleh tau juga nad minum supplement apa ye? Tengah berusaha menyusukan anak 2 bulan.

      Padam
    4. Suplemen ada banyak jenis di jual, tapi tak semua berkesan atau serasi.

      Jadi, mungkin ia serasi dengan puan mad, tapi tak sesuai dengan mak mak lain.

      Macam saya dulu minum air soya v soy tu susu jadi pekat. Tak payah makan suplemen.

      Ada kawan lain makan shaklee, susu ibu jadi banyak. Ada yang makan amway.

      Kena banyak cuba jaya.

      Padam
  16. susu anmum ni memang bagus anak jadi bambam ..saya bagi anak pertama susu ibu dan susu formula anmum stage 1 dari baru lahir hinga umur dia masuk 5 tahun maseh nak susu anmum stage 4 lepas tu try susu jnama lain ,tak sesuai sebab cirit birit jadinya lepas tu tukar susu Dutch lady tuk umur 5 tahun ke atas,nasib sesuai dan dpt save budget...
    dah keluar anak kedua,saya juga tetap berikan susu jenama yg sama sebab air susu ibu nie tak berapa nak cukup....bila bayi kenyang ,dia tak bnyak meragam...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Suka dengar pengalaman puan ni, itulah kan. Anak lain lain.

      Kalau dapat bagi susu dutch lady dan tak dr masalah kahak dan alahan laun tu dah kira untunng sangat.

      Kalau tak, terpaksa pakai susu mahal.

      Tapi.

      Susu mahal ni pun masih tak boleh banding dengan susu ibu.

      Kalau diikutkan sebenarnya susu ibu ni boleh diusahakan. Cuma kena banyak perlu korban masa tenaga dan duit juga

      Padam
  17. Anak sy minum susu anmum step 1 smpai skrang umur 3buln..mmg ok sgt sgt dari dia lahir smapi umur 3bulan lebih ni anak jarang kembung perut, tak pernah sembelit atau najib keras.... Kahak pun tak ada... Sy puas hati sgt sgt... Anak berat semua normal elok bambam ja..dan sgt aktif

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah, serasi dengan susu formula terbaik untuk anak kita.

      Bukan senang nak cari yang padan kan.

      Cuma itulah, nanti masa anak dah perlu tukar susu tepung sebab usia dah meningkat, masa tu anak kita xsuke. 😅

      Macam2 peel

      Padam
  18. Saya nak tanye, boleh ke bayi umur 2bulan minum susu anmum yang 6bulan punya. Sebab anak kawan saya dia bagi yang tu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Elok ikut atas kotak tu. Ibu pun ikut je arahan atas label. Anak 2 bulan patut ambil untuk newborn atau 0-6 bulan

      Padam
  19. Anak saya skrg dh 6bln.minum anmum step 1 sejak 3bln sbb susu bdn dh kurang. Alhamdulillah, Anak minum susu ini xde masalah kembung perut dan ada sembelit.malah sangat aktif.sangat recommended. Tapi mahal sikit la..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ibu pun rekemen guna susu formula s26 untuk anak anak.

      Pengalaman guna hampir 1 tahun,memang ok. Cuma anak Ibu alah masa selesema. Banyak kahak. Sebab tu tuakr susu rumusan.

      Kalau tak akan setia dengan susu tepung ni sampai sekarang

      Padam
  20. Saya ada bayi 2 bulan... Setakat ni masih lg minum susu bdn tp susu bdn x mencukupi disababkan saya terpaksa pam kerana ank x nk isap dkt bdn... 4 susu formula saya dh bg ank tp x sesuai muntah n sembelit... Susu lactogen, bebelac, s26 n susu soya dupro... Jadi mnta pendapat susu pe yg sesuai dgn bayi saya

    BalasPadam
    Balasan
    1. Usia cam ni terbaik susu ibu. 😅 Kalau puan dah cuba bagi 4 brand susu tepung masuh xsesuai, mungkin boleh cuba susu khas. Contohnya susu enfalac ar.

      Susu tu ada tambahan beras untuk pekatkan susu dan kurangkan bayi muntahkan semula susu. Wallahualam sebab ibu sendiri tak pernah pakai. Pernah belek belek dan baca info je.

      Kalau usia 2 bulan, sempat lagi nak beri susu ibu. Ada je cara nak banyakkan susu badan. Cuma leceh je la. Tapi berbaloi sebab xperlu pening bahagian ni

      Padam
  21. Anak sy bru nk masuk setahun..JD Susu anmum yg sesuai utk Ank sy adlh thp 1@2 ye? Bru nk cba bgi susu formula sblm ni sy bgi susu ibu je pd dia..Mohon pnjlasan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau dah setahun usia anak, bolehlah cuba pakai susu formula anmum essential step 3.

      Step 1 tu untuk bawah setahun je. Usia 12 bulan ke bawah.

      Langkah 2 tu untuk anak 6 bulan ke atas sampai 12 bulan.

      Anmum essential ni untuk bawah setahun. Ada 2 pilihan. Set 1 & 2.

      Atas setahun pula dah tukar nama, dari infacare kepada essential.

      Benda ni biasa untuk susu formula, contoh lain susu enfalac 1 dan 2 untuk bawah setahun. Lepas setahun tukar nama ke susu enfagrow.

      Semoga membantu

      Padam
  22. BBY g6pd boleh x minum anmum?

    BalasPadam

All Rights Reserved by Kasihnya Ibu Membawa Ke Syurga © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Borang Maklumat Hubungan

Nama

E-mel *

Mesej *

Dikuasakan oleh Blogger.