Makan Sedap Di KL? Aduh Laparnya! Ini 10 Tempat Best di Kuala Lumpur

Imej: Lipstiq.com

"Laparnya perut, Kat mana tempat makan best di Kuala Lumpur? Boleh lepak lama sikit."

Assalamualaikum. Tak kiralah hari bekerja mahupun cuti.

Ibu kota KL sentiasa sibuk dengan manusia. Maklumlah KL tempat orang cari makan. Dari Selangor & Negeri sembilan pun ada kerja balik hari di sini.


Hari ini, Ibu nak kongsikan senari tempat makan sedap di KL. Boleh bawa kawan & keluarga menjamu selera di sini.


Sambil makan boleh sembang dengan mereka. Perut kenyang hati pun senang







10 Tempat makan menarik di Kuala Lumpur waktu malam & siang? Wah, sedap nya!

Orang KL sentiasa sibuk dengan kerja, jadi nak masak sendiri memang kurang masanya. Siang hari kerja di pejabat.

Malam pula nak habiskan masa dengan keluarga. Jadi, Ibu dah asingkan siap siap kedai makanan sedap di KL dalam 2 kategori.


Waktu malam & siang. Setiap tempat yang tersenarai dibawah dah di susun cantik cantik di dalam kotak navigasi untuk setiap tempat bagi memudahkan anda membacanya, 


Selamat memburu makanan.





KLIK kotak di kiri (Nama Tempat, Alamat dan Review) untuk maklumat tambahan.

Nama tempat makan best & Waktu lawatan terbaik.

Alamat kedai untuk rujukan.

Review kaki makan yang lapar.

Kita mulakan dengan tempat makan menarik di waktu siang.

Kedai Makan Sedap Di KL Waktu Siang!

Sebelum ini Ibu ada sediakan senarai yang sama untuk negeri Melaka & Selangor.  Boleh rujuk untuk kemudahan di kemudian hari.

Waktu siang, terutamanya semasa lunch, memang penuh kedai di bawah ni.


Cuba datang awal untuk elakkan sesak, atau singgah di luar waktu puncak (Kalau boleh).





Restoran sambal hijau Tempat makan sedap di kl
Imej: Sambalhijau.com


10. Restoran Sambal Hijau

Orang KL memang dah kenal sangat kedai ni. Nama yang selalu meniti di bibir orang lapar. Pantang tak makan pedas.

Selain menu masakan yang pedas & mengiurkan, kedai ini mesra keluarga.

Tempat letak kereta pun banyak. 


Waktu terbaik untuk lawatan: Kedai ini ramai orang dari jam 10 pagi hingga jam 4 petang.


Kalau nak duduk lama sikit, elakkan waktu di atas ya.


Maklumlah ramai orang lapar.



Alamat kedai untuk rujukan.

Alamat: 2990, Jalan Sungai Penchala, Kampung Sungai Penchala, 60000 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur


Waktu perniagaan:

Dibuka setiap hari daripada jam 7.30 pagi sehingga 2 pagi. (Ahad tutup awal sikit, jam 12 tengah malam)


Telefon: 03-7731 2045


Review kaki makan yang lapar.

Oleh kerana ramai yang selalu berkunjung ke sini. Ramai yang beri review.


Setakat ini, Restoran Sambal Hijau berjaya mengumpulkan 4.1 dari 5.0 bintang di google.


Markah ini berdasarkan daripada 1,247 ulasan kaki makan.


Cukup tinggi tu. Ibu dan keluarga pun orang Melaka, suka makan pedas. Jadi memang cukup suka makanan di sini.










9. Nasi Lemak Wanjo Kampung Baru Tempat makan sedap di kuala lumpur kl
Imej: Zuldean08.blogspot.com

9. Nasi Lemak Wanjo Kampung Baru

Nasi lemak memang hidangan kegemaran orang Malaysia. Sedap di makan setiap masa. Sampai naik jerawat sebab banyak makanan berlemak.

Kalau di Kuala Lumpur, datanglah ke kedai Nasi Lemak Wanjo yang berada di Kampung Baru.

Kedai ini di buka 2 waktu. Awal pagi dari jam 6.30 pagi hingga 12 tengahari. Sesuai untuk mereka yang nak sarapan.


Waktu terbaik untuk singgah makan:

Selepas subuh dari jam 12 pagi hingga tegak matahari di langit. Kemudian tutup sekejap. Jam 3 petang buka semula sampai jam 1 pagi.


Alamat kedai untuk rujukan.

Alamat: 8, Jalan Raja Muda Musa, Kampung Baru, 50300 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur


Waktu perniagaan: Di buka setiap hari melainkan hari Selasa.


2 Sesi. Pagi dari jam 6.30 am sampai 12pm. Petang dari 3 pm hingga 1 am.



Telefon: 012-395 3884




Review kaki makan yang lapar.

Antara sebab nasi lemak di sini mendapat tempat di mulut & hati orang KL ialah, nasi lemak tu sendiri sedap di makan begitu saja. Cukup rasa lemak santan.

Sambalnya tak payah cerita, pedas, manis cukup rasa. Ayam gorengnya pun garing di luar & berjus di dalam. Resepi turun temurun keluarga.

Orang KL yang lapar suka makan sini kerana nasi lemaknya banyak. Tuan kedai tak kedekut. Harga dah jelas terpampang di papan menu.

Dan ada banyak pilihan hidangan sampingan /side dish (Rendang ayam dia lembut tu, teringat hari raya datanglah sini). 


Harga pun berpatutan. Oklah untuk KL. Memang harga standard. Cuma tak boleh lah hari hari makan nasi lemak kan. Terutama yang ada kencing manis tu.


Lokasi strategik di Kampung Baru. Tak jauh dari KLCC & pejabat di sekitarnya.

Tak hairanlah dapat 4.0 dari 5.0 bintang di google.

Review di berikan oleh 493 pendamba nasi lemak.







Restoran Raso Omak Den Tempat makan sedap di kuala lumpur kl
Ramainya orang! Imej: Kamkammakan.blogspot.com

8. Restoran Raso Omak Den.

Buat peminat hidangan dari negeri sembilan, masal lemak cili api dan sebagainya mesti singgah sini.

Di masak oleh orang nogori, kuahnya pekat rasanya lazat tidak terperi. Dan orang memang ramai lah. Datang awal untuk elak lauk habis. (Maklumlah sedap)


Waktu terbaik untuk makan disini:

Ibu rekemen datang awal di siang hari sebab tempat letak kereta terhad. Lauk memang banyak pilihan, tapi siapa datang selepas waktu makan tengahari, sajian dah banyak habis.

Orang kerja pejabat lapar kan.




Alamat kedai untuk rujukan.

Alamat: Taman Melawati, 53100 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur
Waktu perniagaan:  Di buka setiap hari dari jam 9 pagi hingga 6 petang. Hari Jumaat tuan kedai nak rehat.



Review kaki makan yang lapar.

Menu dan lauk pauk kampung, terutama dari negeri sembilan yang lemak dan pedas menjadi tumpuan di kedai ini.

Ikan bakar di sini memang sedap, makan pula dengan kuah lemak cili padi. Memang membara sensasi rasa pedas.

Cerita ni pun dah kecur air liur. Memang rasa "authenthic" negeri.

Elakkan datang selepas jam 3 petang kerana lauk dah banyak habis. Parking, terhad & tempat makan pun tak banyak.

Tuan kedai kena besarkan kedai ni untuk keselesaan pengunjung. Tapi, secara keseluruhannya ramai berpuasa hati.

Tak hairanlah kedai makan Restoran Raso Omak Den mendapat 4.1 dari 5.0 bintang.

Markah ini di berikan oleh 161 penggemar makanan negeri sembilan yang meninggalkan ulasan di google selepas kenyang menjilat jari.

Nak lagi.





Makanan Sedap Di Kuala Lumpur Waktu Malam!

Orang KL yang baru balik kerja waktu pejabat biasanya akan makan malam di luar.

Kalau datang angin rajin baru masak di rumah. 



Tempat makan sedap di kuala lumpur kl waktu malam
Malam malam ramai orang lapar kan. Imej: Flicke.com

Jadi, di bawah ini Ibu senaraikan tempat makan menarik waktu malam di ibu kota ni.

Restoran Rosdet Tomyam Tempat makan sedap di kuala lumpur kl
Imej: Lobaksusue.blogspot.com

7. Restoran Rosdet Tomyam

Menu tomyam dah jadi hidangan wajib untuk orang Malaysia. Maklumlah kita kan suka makan pedas. 

Makan nasi mesti nak berkuah. Harga makanan di kedai ini berpatutan, sedap & layanan mesra. Perut kenyang hati pun senang.


Waktu makan terbaik:

Biasa orang teringin makan tom yam di malam hari. Lepas balik kerja boleh singgah ke sini. Mana tau isteri mengandung mengidam tomyam sedap. Bungkus bawa balik.



Alamat kedai untuk rujukan.

Alamat: 5, 160, Jalan Abdul Rahman Idris, Chow Kit, 50300 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

Waktu perniagaan: Di buka setiap hari dari jam 2.30 petang sehingga lewat pagi 1.30 pagi.

Telefon: 016-908 2454 (Booking meja siap siap)


Review kaki makan tom yam yang lapar.

Bagi orang yang baru balik kerja, perut dah lapar. Selain rasa sedap, paling penting untuk jaga servis.

Orang tak nak tunggu lama. Itu kelebihan kedai makan ini. Servis restoran Rosdet Tom yam laju. Tak perlu tunggu lama.

Tom yam dia sedap, pulut dia pun terbaik. Datang lewat sikit orang dah ramai. Boleh telefon dulu untuk buat tempahan meja. Datang dah boleh makan.

Kipidap.

Respon dari 318 peminat tom yam dan masakan panas, memberikan 4.1 dari 5.0 bintang yang di tinggalkan di google.





RSMY Best Cheese Naan Tempat makan sedap di kuala lumpur kl
Imej: Timeout.com

6. RSMY Best Cheese Naan

Tiap hari siang malam makan nasi pun boring juga. Sesekali nak juga makan roti canai, dan makanan merapu yang lain.

Satu tempat best untuk "comfort food" ialah RSMY Cheese Naan di KL.


Memang sedap roti nan cheese di sini. Kuantiti keju yang ada dalam roti ni memang banyak. Cecah pula dengan kuah kari yang pekat. Wah sedapnya.


Dan pasti menggemukkan. Nama pun comfort food. Makan sesekali bagus. Makan selalu naik jerawat di muka tu.


Waktu kunjungan terbaik untuk makan: 

Kedai ini di buka dari jam 11 pagi. Tapi biasanya ramai orang akan lepak makan & sembang sembang disini selepas balik kerja.

Lepak & borak dengan kawan.




Alamat kedai Roti Cheese Nan Sedap untuk rujukan.

Alamat: 11&13, Jalan Medan Tuanku, Medan Tuanku, 50300 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

Waktu perniagaan: Hari bekerja di buka dari 11 pagi hingga jam 12 malam. Hujung minggu pula tutup lewat sikit. Hingga 1 pagi.

Telefon: 03-2697 0700


Review kaki makan yang lapar.

Warga kota yang lapar memang gembira makan hidangan berkalori tinggi ini, alah bukan selalu pun. Bulan depan kita joging lah.

Tarikan utama kedai ini adalah roti nan cheese yang menyelerakan pada harga tidak mengerikan. Berbaloilah.


Nak lagi sedap, makan roti cheese nan tu dengan Keema. Lauk daging cincang berempah. Memang serasi lah gandingan dua ni.


Bagia irama dan lagu.


Tak hairanlah 4.0 dari 5.0 bintang terkumpul berjaya di raih oleh Restoran KSMY Cheese Nan.



Seramai 421 penggemari roti cheese nan telah meninggalkan review mereka di Google.






Nasi Lemak Saleha Tempat makan sedap di kuala lumpur kl
Imej: Mamahaniluthfi.blogspot.com

5. Nasi Lemak Saleha.

Satu lagi destinasi pilihan warga kota untuk makan sedap di kl, terutama untuk peminat nasi lemak.

Nasi lemak sotong sini sedap. Roti canai pun boleh tahan. Banyak pilihan juadah lagi, waktu petang siap ada jual pisang goreng.


Mesti sedap minum kopi panas sambil mengunyah pisang goreng masa hujan.


Selain itu pekerjanya ramah kepada para pelanggn. Bagus tu.


Waktu terbaik untuk menjamu nasi lemak:

Sepanjang hari. Dari awal pagi hingga tengah malam.



Alamat kedai untuk rujukan.

Alamat: No. 8, Jalan Seri Rejang 5, Pusat Perindustrian Sri Rampai, Taman Sri Rampai, 53300 Kuala Lumpur, Federal Territory of Kuala Lumpur

Waktu perniagaan: Di buka setiap hari daripada jam 7 pagi sehingga 1 pagi.


Telefon: 03-4144 4880





Review insan yang lapar nasi lemak di waktu malam.

353 insan lapar telah makan nasi lemak di  kedai Nasi Lemak Saleha dan memberikan mata purata 4.1 dari 5.0 bintang di Google.

Kedai ini sibuk dan ramai pengunjung di pagi hari sekitar jam 9 hingga 2 petang. Malam hari juga ramai pengunjung.




Cuma respon dari pengunjung mengatakan harga dia agak mahal, parking susah sikit dan ramai orang. Mujur hujung minggu ada RELA bertugas kawal lalu lintas.





Gobang Maju Patin Tempoyak Sri Rampai Tempat makan menarik di kl
Imej: Mamadarwiish.com

4. Gobang Maju Patin Tempoyak Sri Rampai.

Buat peminat ikan patin masak tempoyak, tak perlu pergi jauh jauh ke pahang untuk menikmati rasa isi ikan yang putih lembut.

Ada tempat makan best di KL untuk peminat hidangan ini.


Kuahnya pekat & melekat rasanya. Macam biasa, bila sedap ramai pelanggan, lauk cepat habis.


Mujur parking senang cari.



Alamat kedai untuk rujukan.


Alamat: 19, Jln Seri Rejang 1, Taman Sri Rampai, 55100 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

Waktu perniagaan: Di buka setiap hari dari 11.30 pagi hingga malam.

Telefon: 017-379 6555


Review kaki makan yang lapar.

Antara tempat top untuk menikmati patin masak tempoyak di Kuala Lumpur. Harga dia ok, sebab saiz ikan patin tu besar.



4.1 dari 5 bintang terkumpul. Hasil dari revew 389 peminat patin tempoyak di Google.





Sup Tulang Janda Baik Tempat makan sedap di kuala lumpur kl
Imej: Foursquare.com

3. Sup Tulang Janda Baik

Orang kita memang cukup suka makan sup tulang, tak percaya? Masa raya korban bahagian mana hilang dulu?

Kalau tak bahagian gearbox? Mesti bahagian tulang yang banyak sum sum kan.


Di KL ni, banyak tempat menjual sup tulang, tapi tak banyak yang sedap macam Restoran Sup Tulang Janda Baik.


Waktu terbaik untuk mencuba sup tulang di kedai ini:

Ibu rekemen makan waktu malam, lepas balik pejabat. Maklumlah duduk bandar ni siang hari di hutan batu dah lah panas.

Pekena sup tulang lembu, bertambah panaslah badan. Tu yang risiko kena darah tinggi kencing manis.


Lagipun kedai ni buka sampai 12 malam. Tak de masalah kan.



Alamat kedai sup tulang janda baik untuk rujukan.

Alamat: Pudu, 50460 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur. (Lokasi kedai ni agak tersorok, jadi boleh sesat jika pertama kali sampai sini)

Waktu perniagaan: Kedai ini di buka setiap hari dari ham 11 pagi sampai 12 tengah malam.

Telefon: 017-306 8475


Review kaki hirup sup tulang yang lapar.

Waktu siang memang ramai juga makan sini. 

Harga sup tulang sini agak mahal. Tengah bulan kena fikir masak masak sebelum datang sini. Tapi kalau dah teringin, makan je lah kan.

Sambal kicap kedai ni sedap, kalau suka makan pedas kena minta lebih.

Semangkuk sup tulang ada 3 ke 4 ketul daging cukup untuk makan seorang.

Respon dari penghirup sup tulang kedai ini, telah sepakat memberikan 4.0 dari 5.0 bintang terkumpul.

Markah ini berdasarkan pada 105 ulasan di Google.



Restoran Rebung Dato Chef Ismail Tempat makan sedap di kuala lumpur kl
Mak aih. Ramainya. Imej: Tripadvisor.com

2. Restoran Rebung Dato Chef Ismail.

Restoran makan yang di usahakan oleh chef celebriti terkenal di negara kita ini. Respon pengunjung memang berpuas hati dengan makanan di sini.

Memang layaklah untuk masakan dari Chef & stafnya.


Waktu terbaik untuk kunjungan: Siang malam boleh. (Malam ramai)


Alamat kedai untuk rujukan.

Alamat: 5-2 Cascade Parking, Jalan Bukit Aman, 1, Jalan Tanglin, 50480 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

Telefon: 03-2276 2525


Review kaki makan yang lapar.

Review dari pelanggan restoran rebung memberikan mata purata terkumpul 4.2 dari 5.0 bintang. Mata ini dikira dari 341 ulasan di Google.

Menurut pelanggan yang makan disini, makanan sedap & kalau Dato ada, beliau ramah melayan pelanggan.

Terbaiklah Dato'. Ular menyusur akar pokok tak hilang bisa kan.

Mari sapot ramai ramai makan di sini. Dato' untung besar boleh keluar zakat perniagaan lebih.

Dunia akhirat dapat. 





 Fiske Steakhouse Tempat makan sedap di kuala lumpur kl
Imej: Suzanekhan.blogspot.com

1. Fiske Steakhouse

Ibu kalau makan di kedai biasa minat hidangan western, sebab itu Ibu letak restoran ni di akhir senarai.

Siapa yang minat makan makanan barat seperti stik, chicken chop & sebagainya. Wajib singgah sini untuk makan sedap di KL.


Servis pantas walaupun ramai orang. 


Waktu terbaik untuk layan stik: Kedai buka petang jam 2. Jadi nak makan sama lunch hour macam tak sesuai. Elok datang lepas kerja. Waktu malam dengan keluarga.




Alamat Restoran Fiske Steakhouse untuk rujukan.

Alamat: Jalan Enggang, Taman Keramat, 54200 Kuala Lumpur, Selangor

Waktu perniagaan: Di buka setiap hari kecuali hari isnin. Dari jam 2 petang hingga 12 tengah malam.



Telefon: 017-212 1649


Review pencinta makanan western yang lapar.

Dah penat makan hidangan melayu? Try menu western disini. Harga dah naik tahun lepas tapi kualiti masih jaga.

Menu sedap sedap & air jus gelas besar memang memuaskan hati. 


Lagipun kuantiti makanan yang diperolehi banyak, berbaloi dengan harga. Malah boleh kongsi 2 orang. 


Cuma tempat letak kereta masalah sikit.




Review dari pelanggan Restoran Fiske Steakhouse memberikan 4.0 dari 5.0 bintang. Mata purata ini hasil dari 732 ulasan di Google.



Kesimpulan Tentang Kedai Makanan Sedap di Kuala Lumpur

Kuala Lumpur ni mewah dengan makanan, asalkan ada duit semua boleh jadi. Senarai ini menurut pendapat peribadi Ibu saja.

Mungkin anda punya pilihan tak sama.


Dan insyaallah dari masa ke semasa akan Ibu kemas kini senarai ini. Sebarang pendapat & perkongsian pengalaman boleh tinggalkan di ruangan komen.


Terima kasih. Assalamualaikum. 


Makan Sedap Di KL? Aduh Laparnya! Ini 10 Tempat Best di Kuala Lumpur Reviewed by Ibu Syurga on April 18, 2018 Rating: 5

9 comments:

  1. MZ pernah makan di nasi lemak Wanjo saja.. yang lain belum lagi.. boleh masuk wishlist ni

    ReplyDelete
  2. Memanglah nak makan sedap di kl. Hari hari mama kerja di kuala lumpur, makan tempat sama je. Nak pergi jalan jauh jauh tak sempat sebab waktu lunch pendek.

    ReplyDelete
  3. Maznee datang blog walking petang selasa ni sis ibu zaid. Pernah lalu depan restoran wan jo tu. Tapi tak tahu pulak nasi lemak kedai ni antara paling sedap di KL.

    Rugi tak singgah. Boleh merasa.

    ReplyDelete
  4. Kl pun ada banyak tempat makan menarik untuk di cuba. Yang tersenarai diatas pun belum semua dah cuba. Sedangkan ada banyak lagi kedai sedap di kuala lumpur kan.

    ReplyDelete
  5. Esok hari Jumaat penuh berkat,
    Hari ni khamis hujan gerimis,
    Kunjung mengunjung mengundang rahmat,
    Mama singgah blogwalking blog sis


    Hujung minggu dah dekat boleh makan sedap di Kuala lumpur

    ReplyDelete
  6. Banyak juga tempat makan yang menarik di KL ye ibu.. Sha bookmark lah..

    ReplyDelete
  7. 3 tempat je ana dah terjah. Banyak lagi sebenarnya kan ibu. Ana yg duduk di KL pun tak sempat nak cuba semua.

    ReplyDelete
  8. banyaknyaaa tempat makan,, kalau ada plan nak datang KL,, boleh lah pergi

    ReplyDelete

Hak Cipta Terpelihara Kasihnya Ibu Membawa Ke Syurga © 2017-2018

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.