Tempat Makan Menarik Di Melaka? Aduh Laparnya! Ini 10 Kedai Best Confirm Sedap!

Sempena cuti sekolah yang hampir menjelang tiba.

Hari ini Ibu nak kongsi tentang Melaka lagi.


Kalau pergi bercuti, mesti nak makan.


Di bawah ini senarai paling best untuk perut lapar.



tempat makan best di melaka
Kredit gambar: ehealthtofitness.com


10 Tempat makan best di Melaka buat perut lapar. KEDAI NO 3 PALING PELIK. Serius!

Dari kedai makanan laut segar, kepada minuman sejuk yang lemak manis.

Hingga makanan tradisi pedas menyengat, semua kita boleh nikmati di Melaka.


Lepas penat jalan jalan di pantai, taman tema & air terjun.

Singgah lah port makan best ni.




Kita mulakan senarai ini dengan kuih manis pembuka selera.

Kegemaran Ibu sendiri.



Kuih Keria Antarabangsa Haji Jalil


10. Kuih Keria Antarabangsa Haji Jalil

Kalau tak sabar tak perlu singgah sini. Dah macam semut menghurung gula.

Disebabkan kuih keria je.


Macam tak percaya kan.


Kedai yang menjual kuih keria viral di media sosial. Barisan panjang sentiasa ada disebabkan pelanggan sanggup beratur tengah. Memang terbaik.


Akak akak kena pakai sunblock & pelembap sebab tunggu bawah matahari.

Walaupun di tengah panas, untuk merasa kesedapan kuih yang di war warkan.


Peta kedai kuih keria Melaka

Alamat: 3123C, Jalan Limbongan, Kampung Limbongan, 75250 Melaka
Waktu operasi: 11 pagi hingga 7 petang (Tutup awal jika kuih habis)
Telefon: 012-691 4026

Review dari Pengunjung

3.7 / 5.0 bintang daripada 632 ulasan Google.

Apa nak buat kalau kuih keria habis ? Mudah saja, beli kuih keria di kedai seberang jalan. Rasa kerianya hampir sama.


Taklah kita pulang tangan kosong.


Kalau teringin sebab tak tak cukup, boleh cuba buat sendiri dengan resepi ini.


Resepi Kuih Keria Viral Melaka.

Kalau dah beratur panjang & kuih habis sebelum sempat beli. Haa, ini ibu nak kongsikan resepi.

Buat saja di rumah & makan sampai puas.


Bahan-Bahan Resepi Kuih Keria Melaka:


A. Bahan-bahan untuk doh keria:

  • 800 gram ubi keledek putih (dalam 2 ketul besar)
  • 1 1/4 cawan tepung gandum
  • 2 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil garam

B. Bahan-bahan untuk salutan gula/sira:

  • 1 ketul gula melaka
  • 1 sudu besar gula batu
  • 1 sudu besar gula putih
  • 1/2 cawan air

Cara Penyediaan Kuih Keria Melaka:

  1. Rebus keledek hingga empuk dan toskan airnya. Biarkan keledek sejuk, tumbuk halus dengan menggunakan lesung batu dan tarik keluar urat-urat kasar dari ubi keledek. Boleh juga gunakan food processor untuk hancurkan keledek.
  2. Tambah tepung sedikit demi sedikit hingga doh kurang melekat.
  3. Leperkan bebola doh dan buat lubang di tengah.
  4. Ulang proses sehingga habis dan goreng di dalam minyak panas sehingga keperangan.
  5. Kacau atau gaul kuih keria yang digoreng tadi dalam gula pekat yang sedang mendidih sehingga sekata.

Cara-cara untuk salutan gula/sira:

  1. Tumbuk halus gula dan masak di dalam kuali sehingga mendidih dan pekat.
  2. Sedia untuk digaul kuih keria
  3. Tidak mengapa jika doh melekat sedikit. Sapukan sedikit tepung di tangan sebelum menggentel doh dan bentukkan menjadi bulat.
  4. Kalau goreng keria, jangan kerap sangat terbalikkan kuih semasa menggoreng kerana nanti kuih jadi serap minyak.





Dari juadah tradisional manis bersira, kali ini kita pergi pula ke lauk pedas berapi.

Sekali hirup merah pipi tapi nak lagi.



Asam Pedas Claypot Restoran Kota Laksamana
Belanja orang makan, kan dah murah rezeki. Kredit gambar: Facebook

9. Asam Pedas Claypot Restoran Kota Laksamana

Kalau pergi Melaka tak makan asam pedas memang tak sah. Umpama orang mengantuk tak dapat lelap mata.

Haa, macam tu lah perumpamaannya.


Melaka ada beberapa lokasi kedai yang sedap asam pedasnya.


Di bawah ini ibu sertakan beberapa pilihan restoran & kedai makan.


Lokasi Kedai Asam Pedas Laksamana

Alamat: 86, Jalan Laksamana 5, Taman Kota Laksamana, 75200 Melaka
Waktu perniagaan: Dibuka setiap hari kecuali hari isnin. Dari jam 6 petang hingga 4 pagi.
Telefon: 012-680 0790

Review Kedai Asam Pedas Laksamana

3.7 / 5.0 bintang diberikan oleh pengunjung kedai ini yang meninggalkan 838 ulasan di Google.

Nampaknya ramai juga tak puas hati. Mana taknya, harga mahal dan kuantiti sikit. Staf pun kurang mesra dan tak profesional.


Tapi orang masih puji kedai ni sedap. Wallahualam. Ibu memang asal Melaka, tak hairan nak makan kat luar. Baik masak sendiri di rumah.


Di bawah ini Ibu berikan resepi asam pedas yang sedap.


Resepi Asam Pedas Melaka Yang Sedap & Asli!

Selamat mencuba resepi dibawah.

Bahan bahan:

  • 4 ketul ikan pari / parang / tenggiri (dibasuh bersih. Ikan segar akan menambah rasa manis pada kuah, disamping isinya yang putih & kenyal)
  • 3 batang serai - dititik
  • 1 sudu teh halba 
  • Daun kesum + bungan kantan
  • Bendi / terung 
  • Air asam jawa secukupnya
  • Garam + gula
  • Minyak utk menumis

Bahan untuk di kisar / blend:

  • 3 biji bawang merah
  • 1 biji bawang putih
  • 2 cm halia
  • 1 mangkuk cili kering kisar - boleh letak lebih 
  • 2 cm belacan (Pilihan, letak lagi sedap)
  • 2 cm kunyit hidup 
  • 1 sudu besar lada hitam 

Caranya Penyediaan :

  1. Panaskan minyak dan tumis halba hingga kekuningan sikit.
  2. Masukkan bahan bahan yang telah dikisar bersama sama serai.
  3. Tumis hingga garing dan pecah minyak
  4. Selepas semua bahan ini garing, masukkan gula secukup rasa, 1 sudu teh sudah memadai (ikut selera masing masing).
  5. Masukkan daun kesum & bunga kantan.
  6. Masukkan ikan, dan kacau kuah (Hati hati jangan sampai hancur ikan)
  7. Masukkan air asam jawa secukup rasa.
  8. Masukkan bendi or terung.
  9. tambah sedikit garam sebagai perasa dan biar dia mendidih.
  10. Setelah puas hati dengan rasa & kepekatan kuah, boleh tutup api.




Bukan satu saja restoran asam pedas di Melaka. Di bawah ini ibu berikan beberapa lagi kedai makan.

Boleh tukar tukar dan cuba banding mana paling sedap.


Dan tuan kedai & staf lebih murah senyuman.



Restoran Asam Pedas Selera Kampung


8. Restoran Asam Pedas Selera Kampung.

Selain asam pedas, orang kata masak lemak udang di sini sedap. Kalau nak cuba makan masa makan tengahari sudah dapat tempat letak kereta.

Ibu nasihatkan kita pandai pandai rancang perjalanan ya.


Lokasi kedai asam pedas selera kampung.

Alamat: No. G2, Jalan PM3, Mahkota Square, Bandar Hilir, 75000 Melaka
Waktu perniagaan:
Pada cuti sekolah dibuka setiap hari dari jam 7 pagi hingga 6 malam
Waktu biasa, cuti hari isnin.
Telefon: 06-288 1799

Review restoran Asam Pedas Selera Kampung

3.9 / 5.0 bintang terkumpul daripada 353 ulasan pelanggan di Google.

Kebanyakan pengunjung berpuas hati dengan rasa asam pedas yang sedap. Tapi, macam biasalah, harga agak mahal.


Bukan pilihan untuk percutian bajet. Nak jimat boleh masak sendiri di homestay kan.


Ibu pun ada beri resepi asam pedas tadi.






Asam Pedas Pasar Borong Bt Berendam
Ada banyak kedai asam pedas di pasar borong ini. Kredit gambar: Mzulkifli.com


7. Asam Pedas Pasar Borong Bt Berendam

Ada banyak gerai yang menjual asam pedas di sini. Dan kebanyakannya penuh dengan pelanggan yang lapar.

Sebab gerai terletak dalam kawasan pasar borong, ada kawasan halal & tak halal.


Soal rasa, memang sedap. Ikan pun segar.


Servis pun lambat kerana orang ramai sangat terutama pada hujung minggu. Bila lapar sangat, Ibu tak syorkan datang sini.


Ramai juga yang mengadu, peniaga kurang mesra & lambat dapat makanan. kalau tak sabar, mungkin boleh cari tempat lain.


Lokasi Asam Pedas Pasar Borong.

Alamat: 12, Jalan Iks. M4, 75350 Melaka
Waktu perniagaan: Dibuka setiap hari dari jam 6 petang hingga 5 pagi
No telefon: 06-288 1799

Review Gerai Asam Pedas Pasar Borong.

3.7 / 5.0  bintang terkumpul dari 377 pelanggan yang meninggalkan ulasan di Google.

Parking kena bayar RM1.


Pergi kedai makan yang sedap, mesti ramai orang. Jadi kena belajar sabarlah. Sana sini pun macam tu.


Nak beli KFC lepas orang gaji pun ya ampun panjangnya barisan. Mujur ada aircond, sejuk lah sikit menunggu.


Kedai asam pedas mana ada aircond kan.


asam pedas hajah rahmah
Serba merah signboard kedai ni. Kredit: dyhanahome.blogspot.my


6. Asam Pedas Hajah Rahmah.

Kedai asam pedas ni konsep buffet / layan diri. Jadi cepat dapat makan, tak payah tunggu lama.

Melainkan masa makan tengahari. Ramai orang beratur ambil lauk. Lauk pun cepat habis, jadi elok datang awal dan elak waktu puncak.


Lokasi Restoran Asam Pedas Hajah Rahmah

Alamat: Kampung Bukit Sama Tahu, 75450 Melaka
Waktu operasi: Buka setiap hari dari jam 1130 pagi hingga 5 petang.

Review kedai asam pedas Hajah Rahmah

3.8 / 5.0 bintang terkumpul dari 194 ulasan pengunjung yang ditinggalkan di Google.

Rata rata kata harga makanan di sini agak mahal. Tapi orang tetap ramai kan?



Aida Rich Cafe

5. Aida Rich Cafe

Kedai ini dikenali ramai kerana menghidangkan menu "Fusion". Hidangan gabungan melayu + baba nyonya + western.

Nama pun Asian fusion restaurant.


Persekitaran kedai menyerupai suasana di dalam kopitiam, kecuali hidangan di dalamnya masakan melayu.


Lokasi Aida Rich Cafe.

Alamat: 54, Jalan TU 42, Taman Tasik Utama, 75350 Melaka
Waktu perniagaan: Dibuka setiap hari dari jam 12 tengahari hinggan 11 malam.
Telefon: 012-679 3811

Review Aida Rich Cafe.

3.8 / 5.0 bintang terkumpul dari 56 pelanggan yang meninggalkan ulasan di Google.

Rata rata yang makan disini akan singgah berkali kali. Mungkin sebab harga berpatutan & rasa makan sedap.


Roti Canai Kayu Arang Melaka


4. Roti Canai Kayu Arang Melaka

Waktu pagi kita memang cari roti canai & nasi lemak untuk sarapan. Di Melaka ada satu gerai makan tepi jalan yang unik.

Roti canai disini di masak menggunakan arang. Oldschool.


Lokasi Kedai Roti Canai Arang

Alamat: Lot 459 kg bakar batu mukim Kampung Bakar Batu 75350, 75250 Bachang, Melaka
Waktu perniagaan: Dibuka setiap hari dari 7 pagi hingga 12 tengahari.

Telefon: 016-661 2434


Review kedai roti canai arang.

3.8 / 5.0 bintang dari 503 ulasan di Google.

Harga berpatutan dan banyak pilihan kuih muih. Ramai pengunjung makan di sini setiap hari.


Roti canai macam biasa saja, cuma nampak istimewa sebab bakar pakai arang.


Servis lambat bila orang ramai. Nak cepat, boleh buat sendiri di rumah.


Resepi Ibu berikan dibawah. 


Resepi roti canai yang lembut & sedap.

Bahan-bahan roti canai:


  • 550g tepung gandum
  • 1-2 s/b tepung gandum (Sebagai tambahan jika adunan lembik kerana terlebih air)
  • 250g air
  • 1 s/t mentega / marjerin - 15gm
  • 3 s/b susu pekat manis - 60gm
  • 1 s/t garam - 6gm
  • 1 biji telur -50gm


Cara menyediakan dan memasak:



  1. Masukkan bahan diatas ke dalam bekas (kecuali tepung gandum tambahan) & adun hingga sebati.
  2. Tuang air seikit demi sedikit ke dalam adunan tepung.
  3. Uli adunan hingga menjadi doh.
  4. Biarkan doh untuk 10 minit. Uli sekali lagi untuk 5 minit. Ulang langkah ini sebanyak 3 kali sehingga tekstur doh semakin kenyal dan tidak melekat. Jika doh terasa lembik, tambahkan 1 - 2 s/b tepung gandum.

    Elakkan ulang langkah ini lebih dari 3 kali kerana tekstur doh akan menjadi kenyal kerana pembentukan gluten di dalam doh.

    Ini akan menyebabkan doh sukar ditebar kerana kenyal.
  5. Kemudian, bentuk doh kepada saiz bulat yang lebih kecil ( 1 adunan ini biasanya cukup untuk 12-16 biji). Sapu marjerin pada doh semasa membentukkan bulatan kecil supaya tidak melekat.

    Biarkan selama 3 jam, dan sekarang ia sedia untuk ditebar. Doh boleh disimpan didalam peti ais sehingga 2 hari.
  6. Semasa mahu menebar, keluarkan doh dari peti ais dan biarkan lembut. Tekan rata doh sehingga rata. 
Selamat mencuba. Lepas tu bakarlah pakai arang dirumah. Bukan susah pun.



Mee Hassan melaka tengkera


3. Mee Hassan / Mee Bodo Tengkera Melaka.

Selalu lalu depan kedai ni waktu pagi. Memang ramai orang. Tak sangka kan, mee yang simple / bodo ni boleh ramai orang suka.

Salah satu rahsianya ialah mee ini digoreng dengan minyak cili memberikan warna kemerah merahan.


Lebih sedap dimakan bersama telur yang di goreng bersama minyak cili. Banyak taugeh.


Lokasi Mee Hassan

Alamat: 390, Jalan Tengkera, 75200 Melaka
Jam: Ditutup ⋅ Buka 7:30 pagi Jumaat
Telefon: 017-518 5223

Review Mee Hassan

3.8 / 5.0 bintang terkumpul dari 106 ulasan di Google.

Pastikan kita ambil telur tu lebih. Panjang menunggu untuk dapat telur saja. Kombinasi lengkap untuk makan mee ini mesti ada mee + sambal + telur goreng.


Baru cukup rasanya. Orang sangat ramai & cukup masa kedai tutup. Memang tutup ontime.


Jadi datang awal untuk menikmati mee bodo supaya tak pulang tangan kosong.


Perut pun berkeroncong. Tak dapat nak tolong.


Tak ada resepi untuk mee ini kerana tuan kedai pakai resepi turun temurun. Apa yang istimewa sehingga pelbagai bangsa datang makan disini?


Wallahualam, mungkin juga tukang masak baca selawat sepanjang masa, tolong anak yatim & banyak bersedekah di belakang manusia.


Siapa tahu kan? Itu semua kan menjemput rezeki dari Allah.


Barkat Roti John Melaka


2. Barkat Roti John & Ayam Golek

Kedai roti jon ni asalknya kecil je, awal awal dulu buka di Tanjung Kling.

Dekat dengan rumah kami. Dari gerai kecil sampailah besar macam sekarang.


Dah ada cawangan pun. Mesti sedap kan, kalau tidak takkanlah bertahan sampai sekarang.


Rasanya tak sama seperti roti john di pasar malam, tak ada mayonaise dan sos cili. 


Sedap makan panas panas, dengan roti yang gebu & inti sardin cil dan ikan bilis.


Rasa pedas & cukup rasa. Mesti cuba.


Lokasi Barkat Roti John

Alamat: No 60, Jalan Kenanga 1/24 ,, Taman Kenanga Seksyen 1 ,, Melaka, 75200 Tengkera, Melaka
Waktu perniagaan: Dibuka setiap hari dari jam 5.30 petang hingga 1.30 pagi.

Telefon: 017-817 1770


Review kedai roti john

3.4 / 5.0 bintang dari 103 review di Google. Nak tahu apa yang istimewam kena cuba sendiri.

Datang sini pesan roti john dan ayam golek saja ya.


Selain tu, tak rekemen.


Resepi roti john mudah & sedap.

Kalau malas nak keluar duit & makan roti john yang mahal. Baik buat sendiri.

Bahan bahan inti roti john:

  • 2 cawan daging cincang (Boleh pilih ayam atau daging)
  • 3 ulas bawang putih di cincang
  • 3 ulas bawang merah di cincang
  • 3 s/b rempah kari (Ibu suka kari daging adabi)
  • 1 s/k serbuk jintan putih
  • 1 s/k serbuk jintan manis

Cara cara menyediakan roti john:

  1. Campur semua bahan diatas bersama rempah kari, serbuk jintan manis, serbuk jintan putih hingga sebati & bancuh dengan sedikit air.
  2. Hidupkan api & panaskan minyak masak. Tak perlu banyak. Cukup untuk menumis bawang merah & putih hingga perang.
  3. Tuangkan rempah yang dah dibancuh tadi & kacau sebati.
  4. Masukkan daging hancur dan masak sehingga daging masak. Kemudian tuang air ke paras daging dan masak hingga paras air hampir kering. Masukkan 1/2 kiub ayam.
  5. Tambah garam & gula secukup rasa.
  6. Setelah daging masak & cukup rasa, tutupkan api.

Bahan-bahan untuk roti:

  • Belah tengah roti panjang (Nak guna roti sandwich pun tak ada masalah)
  • 2 biji telur gred B
  • Bawang merah dicincang
  • Daun bawang dihiris
  • Mentega / marjerin untuk sapuan pada roti
  • Inti yang disediakan terlebih dahulu

Cara cara menyediakan:

  1. Panaskan kuali
  2. Campurkan sebati 3 s/b inti roti john, daun bawang dengan 2 biji teluar yang dah dipecahkan. 
  3. Sapu marjerin pada roti dan bakar di atas kuali panas sehingga permukaan agak garing.
  4. Letakkan 1/2 s/k mentega di atas kuali, tuang bancuhan diatas & biarkan
  5. kira kira 1 minit.
  6. Tekapkan garing tadi ke atas bancuhan telur separuh masak diatas kuali dan tekan sedikit supaya melekat. Biarkan sehingga masak & angkat.
  7. Roti john dah sedia dimakan, atau boleh juga letak sos & mayonis ikut selera.

Selamat mencuba.


Kesimpulannya

Kalau dah sampai melaka jangan lupa singgah tempat makan ni. Rugi tau.

Insyaallah, kemudian hari Ibu tambah lagi senarai tempat sedap.

Kalau ada cadangan boleh tinggalkan di ruangan komen.
Tempat Makan Menarik Di Melaka? Aduh Laparnya! Ini 10 Kedai Best Confirm Sedap! Reviewed by Ibu Syurga on March 06, 2018 Rating: 5

14 comments:

  1. Banyak ye kedai asam pedas di melaka. Ana tak pernah makan asam pedas melaka walau 3 tahun belajar di sana dan tiap2 tahun bercuti ke melaka. Next time nak try lah asam pedas dkt salah satu kedai atas ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rugi tau ana. Asam pedas melaka pekat dan rasa dia cukup.

      Masam manis pedas.

      Lepas tu letak ikan segar. Lagilah lemak dan air ikan segar tu jusnya meresap masuk dalam kuah.

      Letak lagi, udang. Bestnya sangat.

      Tapi kena pandai pilih kedai lah. Ada juga tak sedap

      Delete
  2. Mrmang banyak tempat makan menarik yang ada di Melaka tapi tak pernah pergi pun..hahaha..Balik melaka banyak duduk rumah je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang tempatan mana hairan dengan negeri sendiri kan. dari kecil dah di besarkan di Melaka

      Delete
  3. Kedai makan yang sedap sedap memang banyak di Melaka.

    Sambil berjalan jalan semasa bercuti, singgah makan di sini

    ReplyDelete
  4. wahh banyak sangat tempat makan kat sana,, entah bila nak pergi berjalan kat melaka

    ReplyDelete
  5. Lapo terus saya..
    Nyum nyum.. sedapnya makanan2 Msia.

    ReplyDelete
  6. terasa nak makan la pulak.

    kalau tempat yang bersih dan menawarkan harga yang berpatutan memang patutlah untuk dikunjungi

    ReplyDelete
  7. Melaka memang banyak kedai dan restoran yang sedap sedap untuk santapan keluarga.

    Asam pedas tu memang feveret

    ReplyDelete
  8. semua tak pernah try lagi.. tapi version yang lain, yakni kedai lain pernah lah rasa

    ReplyDelete
  9. Wah, saya memang suka betul makan asam pedas melaka. Mak mertua pandai masak. Ayah pula kerja nelayan. Ikan segar dalam kuah pekat asam pedas memang membangkit selera.

    Perut kenyang pun boleh jadi lapar

    ReplyDelete
  10. Waa banyak masakan asam pedas. Terus terliur sebab lama tak makan asam pedas. Adik saya belajar Melaka, boleh la nanti masa melawat dia ajak makan sini.

    ReplyDelete
  11. Alahai sedapnya kuih keria tu ibu zaid. teringin sungguh padahal org melaka, tp jarang dpt pergi. huhue

    ReplyDelete

Hak Cipta Terpelihara Kasihnya Ibu Membawa Ke Syurga © 2017-2018

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.