Header ads

Kalaulah aku konsisten dengan susu kambing sejak dulu, mesti hari ini aku lebih sihat!
khasiat susu kambing untuk kesihatan

Memang banyak kelebihan yang terkandung di dalam susu yang dikatakan terbaik untuk manusia selepas susu ibu.


Bukankah di dalam al quran, Allah swt ada berfirman. 
Maka makanlah yang halal lagi thoyyib (baik) dari rezeki yang telah diberikan oleh Allah kepadamu, dan syukurilah nikmat Allah, jika kamu hanya kepada-Nya menyembah. 
(QS. An Nahl 16 : 114)

Sebab itu, hari ini Ibu akan berkongsi dengan para pembaca semua. Semoga bermanfaat.

Bagi menulis artikel ini, Ibu telah merujuk kajian mengenai susu kambing yang dikongsi dilaman web Researchgate.com & perkongsian dari page Ibu Bijak Keluarga Sihat.







Apakah khasiat Susu Kambing kepada kesihatan kita? Ada 11 semuanya! No 6 kegemaran saya. Anda bagaimana?

Di bawah ini adalah manfaat yang dipercayai terkandung di dalam susu ini.


khasiat susu kambing


1. Baik untuk kesihatan jantung.

Susu kambing adalah sumber magnesium yang baik, mineral bermanfaat untuk jantung. Magnesium membantu mengekalkan detak jantung yang teratur dan juga menghalang pembentukan bekuan darah dan meningkatkan tahap kolesterol. Magnesium juga berfungsi dengan vitamin D, yang merupakan nutrisi penting lain untuk kesihatan jantung.


Susu kambing juga mengandungi lebih banyak asid lemak rantaian sederhana jika dibandingkan dengan susu lembu. 

Asid lemak ini dikenali untuk menurunkan tahap kolesterol dan membantu merawat penyakit koronari. 


Susu juga boleh meningkatkan tahap kolesterol yang baik, dan ini adalah satu manfaat tambahan kepada jantung.


Terdapat banyak betul jenama susu kambing di pasaran. Macam mana nak pilih yang terbaik? Bagus baca artikel di bawah.


Bacaan menarik: Susu kambing memang banyak khasiat! Ini lebih 10 jenama paling yang diyakini ramai! 


2. Sifat anti radang.

Kajian telah mendedahkan bagaimana susu kambing dapat digunakan sebagai suplemen untuk merawat keradangan pada orang. Susu boleh mencetuskan tindak balas imun semula jadi dan adaptif dalam tubuh manusia, dan ini dapat membantu memerangi keradangan.


Ciri-ciri anti-radang susu kambing boleh dikaitkan dengan sebatiannya yang disebut oligosakarida, yang boleh membantu merawat penyakit usus radang. Oligosakarida ini juga membantu mengurangkan keradangan usus, seperti kajian Sepanyol yang lain


3. Sumber kalsium yang baik.

Susu kambing tinggi kalsium, dengan satu cawan yang menawarkan anda 327 miligram mineral. 

Ini lebih daripada apa yang ditawarkan susu lembu. Menariknya, susu kambing juga kaya dengan vitamin D - satu lagi nutrien yang meningkatkan penyerapan kalsium dan baik untuk tulang.



Dalam satu kajian, susu kambing digunakan untuk mencegah osteoporosis pada pesakit dengan arthritis rheumatoid dan hasilnya memuaskan. 

Susu kambing juga mengandungi sejenis protein yang dipanggil CSN1S2, yang telah menunjukkan kesan anti-osteoporosis. 


Susu juga menghalang demineralisasi tulang (melembutkan tulang). 


Ia juga meningkatkan perolehan tulang, yang mungkin mengalami gangguan akibat kekurangan zat besi.




4. Boleh Meningkatkan Kesihatan Otak

Kajian telah menunjukkan kandungan lipid dalam susu kambing boleh mengurangkan tahap keresahan. Susu kambing juga mengandungi asid linoleik yang diketahui mempengaruhi perkembangan otak.



5. Mempunyai Khasiat Untuk Kesihatan Rambut


Rambut kita perlu dipelihara pada tahap pH  yang seimbang supaya kekal sihat. Susu kambing boleh digunakan untuk membilas rambut dan kita boleh melihat sendiri perubahan ketara pada kesihatan rambut.




Kebaikan susu kambing untuk sistem penghadaman kita.

Ada dari kita yang cukup susah minum susu lembu. Bukan sebab tak mahu. Memang dah cuba.

Tapi tiap kali minum, mesti meragam. Kalau kita ada masalah ini, memang wajib cuba susu kambing.

Sebabnya ialah..

6. Mudah dicerna.

Saiz molekul lemak dalam susu kambing adalah lebih kecil jika di bandingkan dengan susu lembu.

Ini menjadikan ia lebih mudah dicerna. 



Protein dalam susu kambing bertindak lebih lembut daripada susu lembu. Ini akan mengurangkan kerengsaan yang mungkin di alami berbanding susu lembu.



7. Sesuai untuk individu yang mempunyai masalah alahan laktosa.

Susu kambing juga lebih rendah kandungan laktosa dan boleh menjadi alternatif untuk sesiapa yang ada alahan laktosa.


Susu kambing juga mudah dicerna perut sensitif.



8. Sejenis agen metabolik yang bagus.

Susu kambing adalah agen metabolik yang sangat baik kerana ia meningkatkan penggunaan metabolik mineral seperti besi, magnesium, kalsium, dan fosforus. 

Selain itu, ia mempunyai beta-casein A2, yang jauh lebih sihat daripada beta-casein A1 yang mengandungi susu lembu. A2 beta-casein dianggap varian beta-casein yang lebih selamat, sementara rakan sejawatan A1nya didapati mencetuskan diabetes jenis 1.


A2 beta-casein dalam susu kambing adalah yang paling mirip dengan susu ibu, dan ini, sekali lagi membuktikan mengapa ia sangat baik untuk kesihatan manusia. 


Menurut kajian, ia juga kurang alergenik kepada bayi selepas tempoh penyusuan.

Susu kambing mungkin juga baik untuk penurunan berat badan kerana ia kaya dengan protein dan kalsium (nutrien yang sering dikaitkan dengan penurunan berat badan yang sihat). 



Ia juga boleh menawarkan rangsangan tenaga dan meningkatkan imuniti.

Susu kambing juga boleh diproses menjadi produk kosmetik untuk kegunaan luaran. Barulah kulit makin cantik.
Bacaan menarik: Khasiat susu kambing dalam produk kecantikan seperti sabun & cleanser muka!

Manfaat susu kambing untuk ibu mengandung.



9. Memberikan manfaat sepanjang kehamilan

Dipercayai bahawa susu kambing sangat baik diminum wanita sepanjang kehamilan. Kita perlu pastikan untuk hanya minum susu yang telah dipasteur kerana ia lebih selamat untuk ibu dan anak dalam kandungan.


10. Menghalang Anemia

Susu kambing mempunyai kandungan zat besi yang lebih tinggi dan ini sangat baik dalam meningkatkan penyerapan zat besi. 

Ini bermakna ia membantu mencegah anemia. Sangat penting untuk ibu hamil untuk mengelakkan terkena anemia kerana ia memudaratkan kesihatan 2 nyawa.



11. Menyeimbangkan pH badan.

Susu kambing mempunyai sifat beralkali dan lebih mirip dengan pH susu ibu. Ini membantu mengimbangi tahap pH badan.

Sebelum ini, ibu ada tulis beberapa artikel mengenai khasiat susu untuk ibu mengandung. Boleh baca lebih lanjut di bawah.

  1. Susu untuk ibu mengandung.
  2. Anmum materna.
  3. Susu Frisomum untuk ibu hamil.
  4. Similac mom.



Akhir Kata, Secara Keseluruhannya Lebih Baik Daripada Susu Lembu

Seperti yang Ibu kongsikan sebelum ini, susu kambing jauh lebih baik daripada susu lembu untuk sistem pencernaan kita. 

Oleh itu, ia adalah satu pilihan yang bagus untuk sesiapa yang mengalami masalah penghadaman. Selain itu, kerana ia diterima dengan baik oleh individu yang alah laktosa, dan tidak menyebabkan keradangan.



Kandungan protein A2 beta-casein dalam susu kambing, jauh lebih baik dan lebih selamat daripada A1 beta-casein di dalam susu lembu. Susu kambing juga menghalang tindak balas alahan dan juga mesra alam.







Penulis / Editor: Ibu Zaid

Seorang ibu yang sangat suka membaca sebagai bekalan untuk membesarkan 2 orang anak lelakinya. Gemar berkongsi info keibubapaan & pemakanan anak anak seperti susu formula & tempat menarik di Malaysia untuk percutian keluarga yang indah. 

Beliau merupakan penyumbang tetap di page Facebook Ibu Bijak Keluarga Sihat & aktif menulis di blog Ibusyurga.blogspot.com. Telah mengarang lebih 300 artikel berkualiti sepanjang 10 tahun berkecimpung dalam penulisan blog. Beliau boleh dihubungi di alamat emel ummbaraqah@gmail.com

Lebih baharu Lebih lama